עמלת כל חייך כדי לבנות עסק מאפס. העסק שלך הוא אתה, הוא נבנה ועוצב ברוחך. בין לבין, הכרת את אהבת חייך, וכמו כל זוגיות, בהתחלה הכל היה נפלא. התחתנתם, הולדתם ילדים, קניתם דירה, וקיימתם חיים שלווים.

ביום מן הימים, מערכת היחסים עלתה על שרטון. עתה, אתה עומד בפני הליך גירושין. כיצד תשמור על העסק שלך, שהקמת במו ידייך?

האם עסק שנמצא בבעלותך שייך גם לגרושתך?

חוק יחסי ממון, התשל"ג- 1973 קובע כי רכוש משותף של בני הזוג, בין אם מדובר ברכוש אותו צברו בני הזוג במהלך חייהם, או בין אם מדובר ברכוש אותו הביא אחד מבני הזוג לחיי הנישואין, יחולק חצי בחצי בין שני בני הזוג, ביום גירושין.

לכלל הזה, שני חריגים. החריג האחד הוא במקרה שבני הזוג חתמו על הסכם ממון במסגרתו הוחרג רכוש מסוים, ממצבת הרכוש המשותף. החריג השני, הוא כאשר בן הזוג הטוען כי רכוש מסוים שייך לו, מצליח להוכיח כי במהלך החיים המשותפים, לא הייתה כל כוונת שיתוף באותו הרכוש, וחלה לגביו הפרדה רכושית ברורה. עם זאת, מדובר בטענה שכמעט בלתי אפשרי להוכיח.

בתי המשפט לענייני משפחה, עמוסים לעייפה בתביעות שמוגשות בין בני זוג, בכל הנוגע לחלוקת רכוש. כאשר אחד המאפיינים לתביעות אלו, הן נסיבות שבהן בן או בת הזוג הקימו עסק עוד לפני חיי הנישואין, ובשלב הגירושין, הם מוצאים את עצמם נאלצים לחלוק אותו ואת רווחיו העתידיים עם בן או בת הזוג. כאמור, בנסיבות כאלו, הדין לרוב נמצא לרעת מי שהקים את העסק, שכן הכלל לפי חוק יחסי ממון הוא חלוקה שווה.

וכן, התפיסה המשפטית הרווחת בבתי המשפט לענייני משפחה, היא שגם אם עסק הוקם עוד לפני חיי הנישואין, עדיין העסק השביח והתפתח גם במהלך חיי הנישואין. כך שאם לדוגמא עסק הוקם ע"י הבעל, הרי שהאישה תמכה בבעל במהלך חיי הנישואין בין אם באמצעות עבודה נפרדת, ובין אם באמצעות גידול הילדים, וכך להיפך.

איך אוכל לשמור על העסק שלי בבעלותי בלבד לאחר הגירושין?

חשוב להבהיר שכאשר משתמשים במונח "עסק" לא מדובר רק בעסק הפיזי, קרי: המקום, העובדים, ההכנסות ועוד, אלא מדובר גם בשם של העסק, המוניטין שלו שנצבר עם השנים, הרווחים העתידיים שלו, המניות שלו, נכסים נוספים שיש לעסק, ועוד. לא בכדי, הנושא מעורר מחלוקות רבות בין בני זוג, היות ומדובר בסכומי כסף גבוהים מאוד לעיתים. לכן, נשאלת השאלה, מהן האפשרויות העומדות בפני מי שעתיד להתגרש, לשמור בבעלותו על העסק אותו הקים מאפס. לשם כך, אפשר לפעול באופן הבא:

תנהגו בכבוד והערכה לבן הזוג גם בשלב הגירושין: הצעה זו היא אינה הצעה משפטית, אלא הצעה מוסרית. בשלב הגירושין, אם נקודת המוצא שלכם תהיה כי אתם מתגרשים מאהוב לשעבר, וממי שהקמתם עמו משפחה, ייתכן וגם המשא והמתן עמו ייראה אחרת, אולי באופן הזה תוכלו לשבור מחסומים רגשיים שיביאו את הצד השני גם לוויתורים מפליגים יותר. זו בוודאי דרך נאותה לשמור על העסק שלכם בבעלותכם.

תחתמו על הסכם ממון: דרך המלך לשמור על העסק שלכם בבעלותכם, היא לחתום על הסכם ממון. כאמור, חוק הסכם ממון מציג ברירת מחדל שלא בהכרח נמצאת בצדו של בן הזוג המשמש כבעלים של העסק. לכן, כדי להחריג את העסק על פירותיו, רצוי לחתום על הסכם ממון עוד לפני הנישואין. חלק מהיכולת הניהולית שלנו, כבעלים של עסק, היא להתבונן לעתיד, ולשקול שיקולים הנוטלים תרחישים עתידיים. בין השיקולים, היא היכולת לקחת בחשבון שחיי נישואין יכולים להסתיים, וכפועל יוצא לגרור מחלוקת רכושית. לכן, חתימה על הסכם ממון, היא מעשה אחראי, נבון, וגם הדרך הטובה ביותר להגן על העסק שלך.

ללכת לגישור: הליך גירושין מטבעו כולל מתח רגשי רב שעשוי לבוא לידי ביטוי במדון. כמו כן, לרוב, ניהול הליך משפטי בכל הנוגע לרכוש המשותף, לא בהכרח יקדם אותך אם ברצונך לשמור על העסק שלך בבעלותך. דווקא פניה להליך גישור, שנעשה באופן לא פורמאלי, ודיסקרטי, יכול לסייע לך בהרבה.

במסגרת הליך גישור, ינסה אדם שלישי לגשר בין בני הזוג, ולהביא אותם להידברות ולהסכמות. במסגרת אותן הסכמות, אפשר יהיה להגיע להסדר כולל שיכלול את העסק שבבעלותך. בניגוד להליך משפטי, בגישור המטרה היא להביא את הצדדים הניצים להסכמה שתהיה לשביעות רצונם. הליך משפטי, מביא להכרעה משפטית, שתמיד תפגע באחד הצדדים.

תתייעצו עם עורך דין: ניהול הליך גירושין, ובפרט ניהול משא ומתן בעניין הרכוש המשותף במסגרת גירושין, מצריך ידע משפטי וניסיון רב. סיוע של עורך דין העוסק בדיני משפחה, עשוי לקדם אותך רבות במסגרת שאיפתך לשמור על עסקך בבעלותך.

דילוג לתוכן