להליך גירושין השפעה ישירה על ילדי בני הזוג המתגרשים, שכן באחת התא המשפחתי המוכר מתפרק ונעלם. בעיניהם של ילדים, מדובר לעיתים בפגיעה קשה שעשויה לגרום להשלכות עתידיות קשות. מה גם שהקושי הרגשי והנפשי אשר נלווה להליך גירושין, בוודאי שלא משפיע רק על ילדים, אלא במיוחד על בני הזוג המתגרשים. קושי זה נובע לא אחת מהריחוק מהילדים, לאחר עזיבת הבית.
אך האם אפשר אחרת? התשובה היא בחיוב, כיצד? ומה היתרונות והחסרונות? על כל אלו, במאמר שלהלן.
משמורת ילדים:
משמורת היא למעשה מעמד משפטי, הקובע מי מההורים אמור לטפל בילדים המשותפים בדרך קבע, דהיינו באופן שוטף. ההורה המשמורן הוא ההורה אצלו הילדים המשותפים גרים באופן קבוע, והוא זה שאמון על הטיפול השוטף בהם. ההורה הלא משמורן, אחראי באופן שוטף לטיפול בילדים בימים קבועים מראש, שהם לרוב יום או יומיים באמצע שבוע, ולרוב אחת לשבועיים- בסוף שבוע (כמובן שהסדרים כאלו משתנים ממקרה למקרה בהתאם לרצונם גם של בני הזוג).
בין היתר, מוטלת בישראל חובת תשלום מזונות. מדובר למעשה בתשלום חודשי שנועד לכלכלת הילדים. תשלום מזונות, הוא חובה המוטלת על "האב" מכוח הדין הדתי. את שיעור דמי המזונות ניתן לקבוע בהסכמה בין בני הזוג, אך הסכמה זו צריכה לקבל אישור מבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. מנגד, ניתן לנהל הליך משפטי בעניין זה, ואז להותיר את גובה המזונות בידי החלטת בית המשפט או בית הדין הרבני.
לעניין המשמורת, יש להדגיש כי ישנן כמה אפשרויות למשמרות. השכיחה ביותר היא משמורת המוטלת על האם, שכיחה הרבה פחות היא משמורת המוטלת על האב. הדרך האמצעית, אשר יותר ויותר תופסת תאוצה בשנים האחרונות, היא "משמורת משותפת".
מהי משמורת משותפת?
משמורת משותפת היא משמורת שמתחלקת באופן שווה בין ההורים ללא כחל ושרק. אם במשמורת רגילה אחד ההורים נוטל את האחריות השוטפת על הילדים, במשמורת משותפת הילדים מבלים באופן שוטף אצל שני ההורים. לדוגמא: חצי אחד מהשבוע אצל הורה א', ובחצי השני של השבוע אצל הורה ב'. המשמעות של משמורת משותפת היא כמובן אחריות רבה יותר של שני ההורים, זאת בניגוד למשמורת רגילה בה האחריות השוטפת מוטלת על אחד מההורים. כמו כן, משמורת משותפת באופן טבעי מחייבת אחריות רבה יותר, וכמובן זמן רב יותר המוקדש לטיפול בילדים.
כיום, האפשרות לקיים משמורת משותפת הפכה להיות יותר ויותר שכיחה, בעיקר לאור שינויי תפיסה בחברה הישראלית הרואה בערך השוויון והטיפול השווה בילדים כערך חשוב יותר, להבדיל מהתפיסה הישנה יותר אשר העדיפה שהמשמורת הבלעדית תוטל על האם. כמו כן, חלק מהשינוי נובע גם מרצונם של אבות רבים יותר לקחת חלק שוטף בגידול הילדים, שזו גם גישה שלא הייתה רווחת בעבר.
היתרונות במשמורת משותפת?
- יתרון רגשי: אין ספק שמדובר ביתרון משמעותי לכל הורה סביר. שכן בהתקיימותה של משמורת משותפת, ההורה נהנה יותר בחברת הילדים, נוטל חלק משמעותי יותר בחייהם, ובכך קיים יתרון רגשי שלא יסולא בפז.
- השפעה טובה על הילדים: בהתאמה, היתרון הרגשי מסייע גם לילדים. משמורת משותפת מחלישה את ההשפעה הקשה שעשויה להיות על ילדים בשל גירושין, באמצעות כך שהיא מקנה לילדים זמן שווה עם שני הוריהם, ולא פוגעת בקשר ביניהם. הילדים רק מרוויחים ממשמורת משותפת ככלל.
- הפחתה בשיעור המזונות: כאשר נקבעת משמורת משותפת, באופן טבעי גם שיעור המזונות המוטל על האב יורד, היות ולמעשה שני ההורים מטפלים בילדים באופן שווה. עם זאת, היתרון הוא גם חיסרון כפי שיוצג בהמשך.
החיסרון במשמורת משותפת?
- אחריות רבה: משמורת משותפת בוודאי לא מתאימה להורה שלאחר הגירושין רוצה לחזור לחיי רווקות, שכוללים בילויים עד שעות מאוחרות וכיו"ב. משמורת משותפת מצריכה למעשה אחריות רבה יותר על כל המשתמע. לכן, חשוב לבחון טוב טוב האם קיימת בשלות למשמורת משותפת והאם קיימת הבנה של כל ההשלכות של משמורת משותפת.
- נטל כלכלי גבוה לעיתים: כאמור, אומנם שיעור המזונות נמוך יותר במקרים של משמורת משותפת, אך הנטל הכספי לא בהכרח יורד, משום ששני ההורים נושאים בנטל גידול הילדים. לכן כפי שצוין, היתרון הוא גם החיסרון, אך הכל בהתאם לנסיבות העניין.
- זמינות רבה יותר: משמורת משותפת לא תמיד מתאימה להורה שעובד שעות רבות, שכן משמורת מסוג זה דורשת זמינות רבה מאוד, על כל המשתמע מכך. כמו לדוגמא: איסוף ילדים לבית הספר\גן, חוגים- והרשימה עוד ארוכה. בנוסף, משמורת משותפת מחייבת גם מגורים סמוכים לילדים, מה שלעיתים עשוי להגביל את אחד ההורים במקרים של צורך במעבר דירה בשל מעבר עבודה וכו'.