הגירושין הם עסק מורכב וסבוך, שכן הם כוללים שינוי אישי ומשפחתי לא פשוט, ובנוסף הם כוללים מספר היבטים משפטיים המצריכים ידע הבנה וניסיון. לכן, נשאלת השאלה האם חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין העוסק בתחום, ומהו הערך המוסף אותו יעניק עורך דין.
כיצד מתגרשים בישראל?
בישראל, נישואין וגירושין נעשים על פי הדין הדתי – אישי של בני הזוג, לכן בני זוג מאותה דת, יתגרשו בבית דין דתי, בהתאם לדתם. לדוגמא: יהודים יתגרשו בבית הדין הרבני. מוסלמים, יתגרשו בבית דין שרעי.
תביעת גירושין, היא למעשה תביעה לכל דבר ועניין. יש להוכיח עילת גירושין כגון: בגידה, מעשה כיעור, מום, ועוד. בנוסף, היות ומדובר בתביעה לכל דבר, הרי שהצד השני, ממנו התובע רוצה להתגרש, יכול גם להתנגד לגירושין. אז, עשוי להתנהל הליך גירושין, שיכלול מספר ישיבות שבמסגרתן תערכנה חקירות, סיכומים, ולבסוף תינתן החלטה.
עם זאת, גירושין יכולים גם להיעשות בהסכמה, אז ההליך יהיה קל יותר, שכן כל שבני הזוג יצטרכו לעשות הוא להגיש בקשה לאישור הסכם גירושין לבית הדין הרבני.
מה חשוב לדעת בשלב הגירושין?
בניגוד לסברה הרווחת, "הליך גירושין" הוא לא רק הגירושין הנעשים בבית הדין הרבני. אלא שהליך גירושין כולל גם חלוקת רכוש בין בני הזוג, קביעת שיעור דמי המזונות שישולמו, והסדר משמורת הילדים המשותפים (ככל שישנם). כל אחד מהנושאים הללו עשוי להיות מושא להליך משפטי נפרד.
לא זו בלבד, אלא שענייני חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת, עשויים להתקיים בבית המשפט לענייני משפחה, ולא בבית הדין הרבני. בעצם, הליך הגירושין עשוי לכלול ארבעה הליכים משפטיים, שעשויים גם להתקיים בשתי ערכאות שיפוטיות נפרדות. קרי: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. לכל אחת מהערכאות המשפטיות דינים שונים, ואף סדרי דין שונים.
מעבר לעובדה שהליך גירושין עשוי לקחת זמן רב, לגבות תעצומות נפשיות, ולגרום לעוגמת נפש רבה לשני הצדדים, הוא עשוי גם להיות יקר מאוד. הליך גירושין לא כולל רק שכר טרחה לעורך הדין, אלא גם אגרות, הוצאות משפט, דמי מזונות זמניים במקרים מסוימים ועוד. בנוסף לכך יש לקחת בחשבון את העובדה שבדרך כלל בשלב שבו בני הזוג "נפרדים", גם ההכנסה החודשית של כל אחד מהם נפגעת.
מהי התועלת של עורך דין לגירושין?
משום שהליך הגירושין מורכב מאוד וכולל בחובו מספר הליכים משפטיים, נראה כי ייעוץ מקצועי של עורך דין גירושין, המיומן בהליכים הללו, לא תסולא בפז. אומנם, בני זוג יכולים להגיע בינם לבין עצמם להסכמות באשר לכל נושאי הגירושין, אך המציאות מלמדת שרוב בני הזוג לא מצליחים לעשות כן.
יתר על כן, קשה גם לצפות מבני זוג העוברים הליך גירושין, שמיסודו הוא הליך רווי אמוציות, כאשר לכל אחד מבני הזוג המטען הרגשי המלווה אותו, להגיע לפשרה ללא סיוע חיצוני. לכן, דווקא בנקודה זו אם בני הזוג מיוצגים כל אחד ע"י עורך דין, הרי שהאחרון יהיה לרוב אובייקטיבי, מה שיסייע לו לראות את התמונה הכוללת ובין היתר את האינטרסים האמתיים של לקוחו (בין אם זו האישה או הגבר).
עורך דין גירושין מנוסה, עשוי גם להוות מחסום ללקוחו, במקרים שבהם אין טעם לנהל הליכים משפטיים. בכך, עורך הדין עשוי לחסוך גם כסף רב ללקוחו המתגרש. זאת בניגוד לסיטואציה שבה הלקוח היה מנהל הליך לבדו, הליך משפטי שעשוי לעלות כסף רב.
יש גם לזכור, שגירושין כוללים לא רק את בני הזוג, אלא את הילדים המשותפים, שהם צדדים שלישיים תמימים. הילדים, צריכים להילקח בחשבון במסגרת "בחינת התמונה הכוללת" מטעמו של עורך הדין, זאת בשים לב לכך שלא אחת הליך גירושין מביא לנתק ומריבות בין ההורים, כאשר הילדים הנמצאים באמצע, סובלים מכך.
האם אפשר להתגרש ללא עורך דין?
התשובה היא בחיוב. בכל הליך משפטי בכל תחום (כל שכן בהליך גירושין), אדם יכול לייצג את עצמו בפני כל ערכאה משפטית. בנוסף, כאמור, כמובן שבני זוג יכולים להגיע בינם לבין עצמם להסכם גירושין שיכלול את כל הסוגיות הרלוונטיות.
האם חשוב להסתייע בעורך דין גירושין?
בסופו של דבר, כאשר אנו חולים, אנו ניגשים לרופא. כאשר אנו רוצים לעצב את הבית, אנו פונים לאדריכל או מעצב. לכן, גם כאשר אנו עומדים בפני הליך גירושין, יש לפנות לאיש מקצוע, הוא עורך דין העוסק בדיני משפחה. כך שהאחריות האישית שלנו מחייבת אותנו לא לפעול לבד, במקום בו נדרשת מומחיות.