גירושין לא מורכבים רק מהטקס הדתי- יהודי, אלא מתהליך שלם שכולל פירוק של תא משפחתי. החל מחלוקת רכוש, וכלה בקביעת משמורת ילדים, ושיעור מזונות. דווקא לעיתים, החלק הפשוט הוא הגירושין עצמם, במיוחד כאשר הם נעשים בהסכמה. לכן, נשאלת השאלה מה בעצם כולל הליך הגירושין? ומה למעשה יש להסדיר בעת הגירושין? על כך במאמר שלהלן.

כיצד מתנהלים הגירושין?

הליך גירושין מורכב ממספר שלבים ונושאים אותם יש להסדיר. בתחילה, יש להגיע להחלטה, לפיה מעוניינים להתגרש. השלב הבא, הוא להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני. בישראל, נישואין וגירושין נערכים על פי הדין הדתי- אישי, הדין האישי נבחן על פי דתם של בני הזוג. כאשר מדובר ביהודים, הגירושין ייערכו בבית הדין הרבני.
גירושין בבית הדין הרבני יכולים להתנהל בשתי דרכים, הדרך האחת היא בהסכמה. אז להגיש בקשה לאישור הסכם גירושין. הדרך השניה היא ללא הסכמה, ואז יש להגיש תביעת גירושין שבמסגרתה יש גם להוכיח עילת גירושין. בין העילות לגירושין המוכרות על פי הדין הדתי הן: בגידה, מעשה כיעור, עקרות, אי קיום יחסי מין, מחלה ועוד. עם סיום הליך הגירושין, ייקבע האם יש להורות על גירושי בני הזוג.
בד בבד, הליך הגירושין כולל גם היבטים נוספים, שחלקם יכולים להיות מוכרעים בבית המשפט לענייני משפחה, אשר לו סמכות מקבילה לדון בענייני משפחה (למעט נישואין וגירושין). בין היתר, יש להסדיר את חלוקת הרכוש של בני הזוג. כמו כן, ככל שלבני הזוג ילדים משותפים, הרי שהדין האישי קובע כי יש לשאת בדמי מזונות לטובת הילדים. בנוסף, יש להסדיר את נושא המשמורת, כלומר מי מההורים יישא בנטל הקבוע בגידול הילדים.
את כל התחומים המוזכרים אפשר לפתור בצורה קלה באמצעות הגעה להסכם גירושין. אך המציאות מראה שלא אחת בני זוג נסחפים להליכים משפטיים בשלב הגירושין, הן בפני בית הדין הרבני והן בפני בית המשפט לענייני משפחה, מה שמייקר את ההליך ופוגע עוד יותר במערכת היחסים בין בני הזוג.

כיצד נערכת חלוקת רכוש בין בני זוג?

אחד הנושאים השכיחים המביאים בני זוג להליכים משפטיים ארוכים, הם חלוקת הרכוש. לרוב, בני זוג מביאים למערכת היחסים רכוש, ובכלל זה במהלך חיי הנישואין בני זוג צוברים לעצמם ויחדיו רכוש משותף. רכוש יכול להיות דירות, מכוניות, יהלומים, ועוד. הכלל המשפטי הוא שרכוש שנצבר ע"י בני הזוג יחולק שווה בשווה ביום גירושין. הדרך להחריג את הכלל היא באמצעות חתימה על הסכם ממון. אך כאשר לא נחתם הסכם ממון, עשויה העובדה הזו להביא את בני הזוג להליך משפטי יקר ומורכב, וכך נעשה לרוב. אך כאמור, ניתן להימנע מכך באמצעות משא ומתן, וכן גם באמצעות פניה להליך גישור לעיתים. בהיעדר הסכמה, ייאלץ בית המשפט להכריע מה דינו של רכוש משותף.

קביעת מזונות ילדים ומשמורת:

נושא נוסף אותו על בני זוג להסדיר בשלב הגירושין, הוא הסדר המשמורת והמזונות. הגירושין עתידים לפרק את התא המשפחתי, ועתה בני הזוג ייפרדו. ככל שישנם ילדים משותפים יש להסדיר מי יהיה ההורה המשמורן, כלומר ההורה שיטפל באופן קבוע בילדים המשותפים. בנוסף, יש להסדיר מה יהיה שיעור המזונות שישולמו ע"י ההורה הלא משמורן להורה המשמורת. המזונות משולמים לילדים, ותכליתם היא לסייע להם כלכלית. אך יודגש כי מזונות לא כוללים הוצאות קבועות שנוגעות לטיפול בילדים כמו לדוגמא: תשלומים לבית ספר, תשלומים רפואיים ועוד.
שיעור המזונות נקבע בהתאם להכנסה של ההורה הלא משמורן, ושיעור זה נקבע באופן שווה לכל ילד, לרוב חל פיחות בשיעור המזונות עם גדילת הילד, וניתן להגיש בקשה לבית המשפט להפחית משיעור המזונות כאשר חל שינוי נסיבות. בכל הנוגע למזונות ומשמורת ילדים, קיימת לבית הדין הרבני סמכות לדון בנושאים אלו, כאשר מוגשת תביעת גירושין הכורכת נושאים אלו. במקביל, גם לבית המשפט לענייני משפחה הסמכות לדון בנושאים אלו.

מה אפשר לעשות כדי להתגרש במהירות וביעילות?

פונים לייעוץ משפטי: רק ייעוץ משפטי שיינתן ע"י עורך דין לענייני משפחה יוכל להביא לתוצאות מיטיבות בהתאם לנסיבות העניין, במסגרת הליך הגירושין, הן במסגרת ניהול הליך משפטי והן במסגרת משא ומתן.
מגיעים להסכמות: הליך משפטי, ובמיוחד הליכי גירושין הם יקרים מאוד, ולבסוף מדובר בעצם בכסף שבמקום לשמש את בני הזוג ואת ילדיהם, הולך למאבקים שאפשר לפתור באמצעות משא ומתן רציף והגון. לכן, הדרך הנבונה להתגרש ביעילות ומהירות היא באמצעות הגעה להסכמות עם בן\בת הזוג.
נוהגים בכבוד והגינות: חשוב לזכור שהליך גירושין שנגרר לבית המשפט פוגע לא רק בבני הזוג ומעמיק את הקרע ביניהם, אלא שהוא גם פוגע בילדים המשותפים של בני הזוג. לכן, חשוב לחתור לגירושין מהירים והגונים, תוך הבנה ששמירה על מערכת יחסים תקינה עם בן\בת הזוג תסייע לכולם בעתיד.

דילוג לתוכן