לצערנו, רבים מבני הזוג שמתגרשים נוטים לשכוח שהם מתגרשים מאהוב או אהובה לשעבר, מה שמביא לכך שהליך הגירושין הופך לעיתים להיות הליך רווי כעס שנאה ורצון לנקם בין בני הזוג. מי שבעיקר גם סובל מכך, הם לא רק בני הזוג, אלא גם הילדים המשותפים הנמצאים בין הפטיש לסדן.

לכן, נשאלת השאלה מהם הנושאים אותם בני הזוג צריכים להסדיר בשלב הגירושין, וכיצד ניתן לעשות זאת בדרך יעילה. לשם כך המאמר הבא לנוחיותכם הקוראים.

כיצד מתגרשים?

בישראל גירושין בין בני הזוג יהודים ייעשו על פי הדין הדתי, כך גם אופן הנישואין. לכן, בעת גירושין על בני הזוג להגיש תביעה לבית הדין הרבני. במסגרת תביעת הגירושין על בן או בת הזוג המבקשים להתגרש להוכיח עילת גירושין, כגון: עקרות, בגידה, אי סיפוק מיני ועוד. לחלופין, גירושין יכולים גם להיעשות בהסכמת בני הזוג. אז ההליך עצמו יהיה מהיר ונוח יותר.

ככלל, לבית הדין הרבני סמכות לדון רק בתביעת גירושין, עם זאת אפשר לכרוך במסגרת תביעת גירושין גם את ענייני המזונות ומשמורת הילדים. אך כאשר מוגשת תביעה הכורכת את אותם הנושאים, אפשר לטעון להיעדר סמכות במקרים שבהם הכריכה לא כנה ונעשית לצורך ניצול יתרון משפטי לא ראוי. אך זהו נושא מורכב המצריך מאמר נפרד.

מכאן, שהנושא הראשון אותו יש להסדיר במהלך הגירושין, הם הגירושין עצמם. בני זוג יכולים לנהל הליך משפטי שייסוב רק סביב הליך הגירושין, אך הם כאמור יכולים לעשות זאת גם ברוח נעימה ובהסכמה.

חלוקת רכוש בין בני זוג:

נושא נוסף שגורר למאבקים משפטיים רווי יצרים בין מתגרשים, הוא אופן חלוקת הרכוש המשותף. בני זוג החיים יחדיו צוברים במשותף רכוש במהלך החיים, כגון: דירות, מכוניות ושאר רכוש. ברירת המחדל החוקית בישראל היא כי רכוש שלא נעשתה לגביו הפרדה או כאשר בני זוג לא מחריגים רכוש משותף במסגרת הסכם ממון, ייחשב בתור רכוש משותף.

עם זאת, לעיתים, בן זוג אחד מרוויח כסף רב יותר מבן הזוג האחור, או מביא לזוגיות המשותפת נכסים רבים יותר. מה שמביא במקרים רבים למחלוקת על אופן חלוקת הרכוש. לדוגמא, שכיחה הטענה לרוב, לפיה אחד מבני הזוג טוען שלאורך החיים המשותפים לא הייתה כוונת שיתוף ברכוש מסוים, ולכן אין לבן הזוג השני זכות לקבל מחצית משוויו. טענות מסוג זה, מביאות כמובן לניהול הליכים משפטיים ארוכים.

מדור מזונות ומשמורת ילדים:

כאשר לבני הזוג ילדים משותפים, אחד הנושאים אותם עליהם להסדיר הוא את נושא תשלום דמי המזונות והמדור אותם ישלם ההורה המשמורן להורה הלא משמורן.

הורה משמורן הוא ההורה המטפל בדרך קבע בילדים, ההורה הלא משמורן יראה את ילדיו בדרך כלל בהתאם לחלוקה שיערכו בני הזוג או החלוקה אותה יערוך בית המשפט בהיעדר הסכמה. לרוב, ההורה הלא משמורן יראה את ילדיו בימים קבועים באמצע שבוע, ובסופי שבוע.

לאחר שנקבעת המשמורת יש להגיע להסכמה או להכרעה בכל הנוגע לענייני מדור מזונות. מזונות משולמים להורה המשמורן בכל חודש, כסכום אשר אמור לסייע להורה המשמורן בטיפול בילדים. מדובר בדרך כלל בסכומים של בין 1000- 2000 ₪ לילד, בהתאם לגובה ההכנסה של ההורים, ובמיוחד בהתאם לגובה ההכנסה של ההורה הלא משמורן. כמובן שלעיתים נפסקים גם סכומי מזונות גבוהים יותר.

מעבר לתשלום המזונות ישנם גם תשלומי מדור, אלו תשלומים בגין חינוך, רפואה, ועוד. לגביהם ההורה הלא משמורן צריך לשאת לפחות במחצית, שכן אלו הוצאות שוטפות הנוגעות לטיפול בילדים המשותפים.

כיצד מתגרשים במהירות והגינות?

נלחמים על מה שצריך: ניהול הליך גירושין כולל משא ומתן ברוב המקרים. עצה? דעו על מה להילחם, לא תמיד נכון להתעקש עם בן הזוג רק לשם ההתעקשות. תבינו שזהו בן זוגכם לשעבר, וגם לו יש קשיים, תדעו מתי ללכת לקראתו, תבינו גם אותו.

מכבדים את בן הזוג: כבוד, זו מילת המפתח. אם תכבדו את בן הזוג, אתם תראו שגם הליך הגירושין יהיה יעיל ומהיר יותר.

פונים לגישור: אם אתם לא מצליחים להגיע עם בן הזוג להסכמות בנוגע לנושאים אותם יש להסדיר, אחת הדרכים היעילות לעשות כן היא באמצעות פניה להליך גישור. מגשר אובייקטיבי עשוי לסייע לבני הזוג להגיע להסכמה כוללת שתהיה לשביעות רצונכם. הליך משפטי להבדיל, יביא להכרעה משפטית שתמיד תפגע לבסוף באחד הצדדים.

מקבלים ייעוץ משפטי: אחת הדרכים לייעל את הליך הגירושין ולסיימו בצורה מכובדת, הוא גם לקבל עצה ממומחים. עורך דין העוסק בדיני משפחה יוכל לסייע ולהכווין אתכם לכיוון המטרה שלכם. רק הוא ידע לראות באופן כולל את האינטרס הרחב שלכם. כך שאם החלטתם להתגרש, תפנו מיד לייעוץ משפטי.

דילוג לתוכן