האם זוגות חד מיניים יכולים להינשא במדינת ישראל? ואם כן, כיצד נערכים גירושין של זוגות חד מיניים בארץ? נקדים ונציין כי נישואין של זוגות חד מיניים במדינת ישראל, הם דבר שלא מוכר על פי ההלכה. למעשה, ישנן דרכים מיוחדות שבהן זוגות חד מיניים, יכולים לממש את אהבתם מבחינה פורמאלית. במאמר שלהלן, נסביר מה הדין באשר לנישואין וגירושין בארץ וכן מה הדין באשר לנישואין אזרחיים, לרבות נישואין של זוגות חד מיניים. כל זאת, לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשים והגולשות, כדלקמן:

הערה לפני שנתחיל – המאמר שלהלן הוא מאמר כללי בלבד ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי פרטני.

מה הדין באשר לנישואין וגירושין בישראל?

דיני הגירושין והנישואין בישראל, מיוחדים מאוד, משום שהם כפופים לדין הדתי–אישי שחל על אזרחי המדינה. הדין לגבי יהודים, קבוע בחוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג–1953. החוק הזה קובע בסעיף 3, כי נישואין וגירושין בין יהודים, ייערכו לפי דין תורה. במקביל, באשר לישראלים לא יהודים, הדין הוא "דבר המלך במועצתו לארץ ישראל", שחוקק עוד בימי המנדט הבריטי. חוק זה הקנה לכל העדות הדתיות בארץ, סמכות שיפוט בענייני מעמד אישי, עד היום. כלומר, ישראלים בני הדת המוסלמית – יינשאו ויתגרשו לפי ההלכה המוסלמית. יהודים – יינשאו ויתגרשו בהתאם לדין העברי–דתי. כלומר, הם יגישו את תביעת הגירושין לבית הדין הרבני.

מהי המשמעות של הכפפת הדין הדתי – על דיני הנישואין והגירושין:

העובדה שבישראל הדין הדתי הוא זה אשר חל על דיני הנישואין והגירושין, משמעותית מאוד. תחילה חשוב להבהיר, כי בארץ אין אפשרות פורמאלית להינשא בנישואין אזרחיים, בניגוד למדינות רבות בעולם המודרני. לכן, זוגות רבים כלל אינם יכולים להתחתן בארץ ובראשם זוגות חד מיניים, שכן זוגיות זו מוכרת בתור חטא על פי כל הדתות המונותאיסטיות. כך גם זוגות מעורבים מבחינה דתית, אשר אינם יכולים להינשא בארץ מכוח הדין הדתי, אלא רק אם אחד מהם ימיר את דתו. גם בקרב יהודים, קיימים פסולי חיתון. לדוגמא – כהן וגרושה אינם יכולים להינשא בארץ וכך גם ממזרים (ממזר הוא מי שנולד כתוצאה מבגידת האישה בבעלה, באמצעות קיום יחסי מין עם גבר אחר).

הפתרון – נישואין במדינה זרה:

הדרך שבה זוגות ישראלים רבים עוקפים את הדין הדתי–אישי ולמעשה נישאים מבחינה פורמאלית, היא באמצעות נישואין במדינה זרה. כלומר, ישראלים רבים נישאים במדינות כמו קפריסין וצ'כיה ולאחר מכן נרשמים במשרד הפנים בתור נשואים. בעבר, האפשרות הזו לא הייתה מוכרת והשינוי הושג רק לאחר פסיקת בית המשפט העליון, אשר קבעה כי לצרכי רישום במשרד הפנים, יש לאפשר את הרישום ובלבד שהנישואין נערכו לפי דיני המדינה.

כלומר, כדי להינשא במדינה זרה ולהירשם בארץ כנשואים, הנישואין צריכים להיערך לפי דיני המדינה הזרה.

מכאן, אנו מגיעים לנושא של נישואין של זוגות חד מיניים. למעשה, מדינות רבות בעולם עדיין אינן מכירות בנישואין חד מיניים, אך ישנן מדינות שכן, כגון קנדה וחלק ממדינות ארה"ב. גם בארץ, זוגות חד מיניים יכולים להינשא במדינה זרה ובלבד שהנישואין שלהם מוכרים באותה מדינה. לאחר מכן, בני זוג חד מיניים יכולים להירשם בארץ וזאת בעקבות פסיקה של בית המשפט העליון.

גירושין מנישואין במדינה זרה:

רבים לא יודעים זאת, אך נישואין במדינה זרה, הם בבחינת אליה וקוץ בה. נסביר: כאשר בני זוג שיכלו להינשא בארץ לפי הדין הדתי–אישי, מבקשים להתגרש לאחר שנישאו בחו"ל, הם יחויבו לעשות בדיוק את מה שביקשו להימנע ממנו מלכתחילה – לפנות לבית הדין הדתי. מנגד, זוג שנישא במדינה זרה, שעשה כן מכיוון שלא היה יכול להינשא בארץ, יצטרך להתגרש באמצעות הגשת תביעה להתרת נישואין לבית המשפט לענייני משפחה.

גירושין של זוגות חד מיניים:

כאשר זוגות בני אותו המין מבקשים להתגרש, לאחר שנישאו במדינה המכירה בתוקף הנישואין וכן לאחר שנרשמו בארץ במשרד הפנים, הם יוכלו לפעול בשתי דרכים: הדרך האחת, היא באמצעות פניה לבית המשפט לענייני משפחה, בתביעה להתרת נישואין. פסק הדין של בית המשפט יאפשר להם למחוק את בני הזוג מרישום האוכלוסין כנשואים. דרך אחרת, היא לפנות לבית המשפט במדינה הזרה ולהתגרש בה לפי חוקיה.

לסיכום:

נישואין וגירושין הם נושא מורכב במדינת ישראל, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בנישואין שנערכו במדינה זרה. לכן, בכל שלב, כדאי להיעזר בעורך דין גירושין בעל ניסיון.

דילוג לתוכן