הליך הגירושין הוא הליך סבוך, הכולל בתוכו הפרדה של כל תחומי החיים השיתופיים של בני זוג, אשר בחרו לחיות את חייהם יחדיו ובברית נישואין ובשלב מסוים החליטו "לפרק את החבילה".
לרוב, לשם פירוקה של אותה "חבילה", יש לקיים הליך משפטי לסיום הנישואין וכן הליך שתכליתו להגיע להסדר הנוגע לילדיהם המשותפים וכן – לרוב, להסדיר את כל הנושא הרחב של חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג – על כך, נעסוק במאמר שלהלן.
במאמר שלפניכם/ן נדון בשאלות הבאות: מהו הליך הגירושין בכל הנוגע לחלוקת רכוש, מיהו אקטואר ומה חלקו בהליך הגירושין, מהי חוות הדעת האקטוארית ומה התייחסות בית המשפט או בית הדין, לחוות הדעת האקטוארית.
מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה.
הליך הגירושין – בכל הנוגע לרכוש:
לפי הדין הישראלי, חלוקת הרכוש בין בני זוג מתגרשים, הינה "הסדר איזון משאבים". הסדר זה חל על זוגות שנישאו משנת 1974 והלאה. לפי כן חלה "הלכת השיתוף" ועל ההבדלים נפרט כדלקמן:
הלכת השיתוף אשר הייתה רלוונטית לשנים קודמות, עוסקת בחלוקה שווה של כל נכסיהם של בני הזוג, אפילו אם חלק מהנכסים היו של אחד מבני הזוג, ללא זיקה לבן הזוג השני. לעומת זאת, הסדר איזון משאבים אשר החליף את "הלכת השיתוף" באמצעות חקיקה ראשית, הכיר ביכולת של בני הזוג לייחס נכסים או פעולות ששייכות להם בלבד. לדוגמא: גבר אשר ניהל עסק ואשתו, במהלך שנות נישואיהם, לא הייתה קשורה לאותו עסק, כאשר הכסף מאותו עסק נכנס לחשבון נפרד וההשקעה באותו עסק באה מהגבר בלבד.
כיום יש הכרה כי בעת גירושין, במידה ומדובר בנכס שבני הזוג לא התייחסו אליו כאל נכס משותף, אזי אותו נכס לא ייכלל בהסדר החלוקה ביניהם בעת סיום היחסים. מטרתה של ההכרה הזו, להביא לתוצאה הגונה בחלוקה בין השניים.
תפקיד של אקטואר – בהליך הגירושין:
מקצוע האקטואריה עוסק בכימות ושערוך נכסים, בין אם מוחשיים ובין אם רוחניים או עתידיים. האקטואר מבצע הערכה לפי מודלים כלכליים של כל נכסיהם של בני הזוג, אשר הוחלט כי חלה עליהם חזקת איזון משאבים.
שירותיו של האקטואר הינם רלוונטיים לבית המשפט באופן חלוקת הנכסים ובעיקר באלה שקשה לכמת. ככל שיהיה מדובר בזוג מבוסס יותר, כך יעלה הצורך בשירותיו של האקטואר. דוגמאות לנכסים המצריכים את הערכתו של האקטואר: בתים, רכבים, עסקים, מוניטין, קרנות שונות כמו קרנות גמל, קרנות השתלמות, קרנות פנסיה וכן חובות.
בשל הצורך הרב באקטואר, רבים ממשרדי עורכי הדין לענייני משפחה, עובדים בשיתוף פעולה עם אקטואר ואף מעסיקים אקטואר כחלק מהמשרד. יש לציין כי מומחיותו של האקטואר נדרשת בעיקר כאשר מדובר בערכים שאינם נזילים, בעזרת ידיעותיו של האקטואר בשלל תחומים פיננסים, לרבות: ניירות ערך, מיסוי, ביטוחים, זכויות סוציאליות, זכויות רווחה ועוד.
חוות הדעת האקטוארית:
ככלל, האקטואר ירכז את שערוך כלל הנכנסים, כלומר "יתרגם" את הנכסים לפן כספי ויחלק את הנכסים בין השניים בצורה הגונה ככל שניתן. הצעת החלוקה השוויונית, תבוא לידי ביטוי בחוות דעת אקטוארית, אשר מוצגת בערכאה הדנה בעניין חלוקת הרכוש בין בני הזוג.
התייחסות הערכאה המשפטית לחוות הדעת האקטוארית:
חוות דעתו של האקטואר, מבחינה משפטית, נתפסת על ידי הערכאה הדנה כהמלצה בלבד והיא אינה מחייבת את בית המשפט או בית הדין ללכת על פיה, בדומה לכל חוות דעת של מומחה בכל תחום. אם כי, במידה וחוות הדעת האקטוארית תהיה חוות הדעת מקצועית יותר, כך תיצמד הערכאה הדנה לתוצאותיה של חוות הדעת. בפסיקה, במרבית המקרים, מקבלים את חוות הדעת הזו, לאור המומחיות המובאת בה, לעומת חוסר הידע הפיננסי של הגורמים האחרים המקיפים את ההליך.
נעיר כי בני הזוג יכולים לקבל חוות דעת יחידה על ידי אקטואר מטעמם והיא זו שתתקבל, אך כאשר יש מחלוקת בין השניים, כל אחד מהצדדים יכול למנות אקטואר מטעמו. הערכאה תוכל להחליט איזו חוות דעת היא תאמץ, או לחילופין, למנות אקטואר מטעמו של בית המשפט או בית הדין.
סיכום:
אקטואר וחלוקת רכוש הינם חלק מהליך כולל, שהוא הליך הגירושין. לכן, מומלץ להסתייע לאורך כל ההליך בעורך דין לענייני משפחה. האחרון ילווה אתכם בכל הנושאים וכן ידאג לחוות דעת אקטוארית המיטיבה עם הצדדים ורלוונטית למקרה הנדון.