הליך גירושין הוא הליך מורכב, אשר משלב אלמנטים משפטיים ואלמנטים רגשיים. ישנם הליכי גירושין פשוטים מאוד, שבהם בני הזוג מגיעים להסכמה באשר לנושאים המהותיים הנוגעים להליך הגירושין. מנגד, ישנם לא מעט הליכי גירושין שמסתבכים והופכים להליכים משפטיים קשים, ארוכים ויקרים מאוד. בתוך המתחם של הליכי הגירושין שמסתבכים, ישנם גם מעט הליכי גירושין שהופכים למלחמות של "ממש", שלא פעם גולשות להליכים פליליים. לכן נשאלת השאלה: כיצד נוכל להימנע מלהסתבך בפלילים במסגרת הליך גירושין?

על השאלה הזו נשיב במסגרת המאמר שלהלן וכל זאת לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשים והגולשות.

נעיר כי המאמר שלהלן הוא כללי בלבד ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי. לשם כך אפשר לפנות לעורך דין משפחה לשם ייעוץ פרטני.

הליך גירושין – מן ההתחלה ועד הסוף:

ככלל, הליך גירושין משמש כמסגרת למספר הליכים משפטיים, החל מהגירושין עצמם שנערכים בפני בית הדין ועד הליכים הנוגעים למשמורת ילדים, מזונות ילדים וגם חלוקת רכוש בין בני זוג. קיימות שתי ערכאות רלוונטיות להליך הגירושין: הערכאה הראשונה, היא בית הדין הרבני, אשר מוסמך לעסוק בתביעות לגירושין בין בני זוג. הערכאה השנייה, היא בית המשפט לענייני משפחה, אשר מוסמך לעסוק בכל נושא משפחתי, מלבד גירושין ונישואין (בין היתר, מוסמך בית המשפט לעסוק בענייני משמורת ומזונות – כסמכות מקבילה לבית דין רבני וכן בענייני חלוקת רכוש בין בני זוג).

חשוב להדגיש כי בסופו של דבר, הליך גירושין הוא תוצאה של בני הזוג שלא הסתדרו. אומנם, ישנם בני זוג שמצליחים להתגבר על הקשיים ולייעל את הליך הגירושין. אך לעיתים, גירושין הינם פועל יוצא של פגיעה ארוכת שנים או פגיעה רגעית ויצר הנקם עשוי "לשחק תפקיד". במקרים כאלו, יש להיזהר מסיבוכים.

תלונות שווא במסגרת הליך גירושין:

לעיתים, כאשר קיים רצון לנקום בבן או בת זוג, מתרחשים מקרים של תלונות שווא. תלונת שווא, כשמה כן היא, תלונה שמבוססת על שקר, שכל הבסיס העובדתי שלה שקרי. מנגד, תלונת שווא יכולה גם להיווצר במקרים שבהם נוטלים עובדות מסוימות, אך משנים ומקצינים אותן, כך שהן הופכות להיות שקריות מן הבסיס. לצערנו, לא אחת, תלונות שווא מוגשות במסגרת הליך גירושין, בין אם על ידי גברים ובין אם על ידי נשים. אומנם, יש להדגיש כי מדובר במיעוט, אך עדיין מדובר במיעוט אשר מעסיק את המשטרה ואת בתי המשפט.

זאת ועוד, לא פעם תלונות שווא בגין אלימות וכו', מוגשות בין בני זוג אשר נמצאים בהליך גירושין, כדי לגרום ליתרון לא הוגן במשא ומתן, לפגוע בצד השני לשם נקמה, לפגוע בהסדרי המשמורת ילדים ועוד. נעיר כי תלונת שווא היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין.

איך אפשר להימנע מלהסתבך בפלילים?

כאמור, הליך גירושין יכול להוביל להליך פלילי, בין אם מדובר בתלונת שווא כפי שתיארנו בחלק הקודם, אך גם במקרים שבהם קיים סכסוך בין בני הזוג, אשר מוביל לאיומים ואף לאלימות. כיצד נימנע מלהסתבך עם ההליך הפלילי במהלך הגירושין? הבה נציג מספר עצות:

להיעזר כל הזמן בעורך דין: נראה כי העצה החשובה ביותר במסגרת הליך הגירושין, היא להיעזר בעורך דין משפחה. חשוב לערב עורך דין בכל סיטואציה שמתרחשת במהלך הגירושין וליידע אותו על כך. כמו כן, במידה וחלילה הסתבכתם בהליך הגירושין בהליך פלילי, כדאי לערב עורך דין משפחה פלילי, שיוכל לסייע לכם. חשוב להקשיב לעצותיו של עורך הדין, לאורך כל הדרך.

לשמור מסמכים: במסגרת הליך הגירושין, חשוב לתעד ולשמור מסמכים. לדוגמא, אם קיבלתם הודעת טקסט שמעידה על מחמאות שקיבלתם מבן או בת הזוג בזמן האחרון, הרי שכדאי לשמור אותו. אותה הודעה עשויה לסייע מאוד, במקרה שבו תוגש נגדכם תלונת שווא, שמתייחסת לאלימות מצדכם.

להימנע ממדון מיותר: עוד עצה שנבקש להציג לכן/ם, הקוראות והקוראים, היא פשוט להימנע ממדון מיותר. הימנעו מלהתנקם ומלעשות "דווקא". זה, בסופו של דבר, מה שיסייע לכם גם לנהל את הליך הגירושין ביעילות ובמהירות וכן ימנע או יצמצם את החשיפה שלכם למריבות שעשויות לסבך אתכם/ן עם ההליך הפלילי.

לסיכום:

כפי שתיארנו במאמר זה, הליך גירושין הוא הליך מורכב, שעשוי להתפתח עד כדי מלחמות קשות מאוד בין בני הזוג. לכן מומלץ להיזהר, לשמור על עצמכם והחשוב ביותר: להסתייע בעורך דין דיני משפחה בעל ניסיון.

דילוג לתוכן